четвъртък, 7 януари 2016 г.

Проучвания върху Корана в България след османския период, Алпер Ахмедов

Магистърската дисертация Проучвания върху Корана в България след османския период“ включва периода от 1878 г. до днес.  Тук са разгледани преводите и тълкуванията направени върху Свещения Коран. Направен е анализ на изданията (книги, списания, статии и доклади) с Коранична тематика или с Улум-ул Коран.
Изводът на изследването е че, първите проучвания направени върху Корана в България целят отхвърлянето му като божествена книга и всяване на съмнение в религиозното съзнание на мюсюлманите. В проучванията, направени от българските ориенталисти е видимо влиянието на английския, немския и руския ориентализъм.

По-важни заглавия от изследването:

- История на Превода на Корана в България
- Преводи на български ориенталисти: Никола Лица, Стефан Скулев и Стефан Томов, Иван Добрев
- Преводи на български мюсюлмани: Мехмед Табаков, Превод на Джемаат Ахмадия, Недим Генджев, Цветан Теофанов

Кой е Алпер Ахмедов?

Алпер Ахмедов (в дясно) е роден в гр. Кубрат. Завършва СОДУ в гр. Русе после следва Иляхият в Йордания. След това година и половина става имам на родното си място. През 2013-та година кандидатства за магистърска стипендия в Тюркие бурсларъ. Приет е в Катедрата по Тефсир в Истанбулския университет. През м. декември 2015 защитава магистърската си дисертация. Женен е, владее турски и арабски език.

Няма коментари: