неделя, 26 октомври 2008 г.

България разселва мюсюлманите

Политиката на българската държава основно е насочена да разселва мюсюлманите от големите градове в периферията на страната и оставя безпросветни онези, които живеят в селските региони

Българската държава не връща вакъфските имоти, собственост на българските мюсюлмани. Това пише турското издание Джихан хабер ажансъ.
В публикацията се цитира главният мюфтия на България Мустафа Алиш, според когото българските мюсюлмани се сблъскват с много трудности.
Мюсюлманската общност в България наброява около 1,5 милиона души, разполага с над 1200 джамии и около 200 молитвени храма. Политиката на българската държава основно е насочена да разселва мюсюлманите от големите градове в периферията на страната и оставя безпросветни онези, които живеят в селските региони.
Но най-сериозният проблем е, че държавата не връща вакъфските имоти. Мюсюлманите не могат да се възползват от многобройните си джамии и медресета, защото държавата ги е обявила за своя собственост, пише изданието.
Отбелязва се също, че религиозните общности на протестантите християни-евангелисти, на методистите, на свидетелите на Йехова и други осъществяват много активна дейност в България, насочена главно към българските роми.
Предполага се по неофициални данни, че в България живеят около 1 милион роми. До преди 10 години повечето от тях изповядваха мюсюлманската вяра, но се предполага, че доста от тях вече са приели християнската вяра, съобщава агенцията.

Няма коментари: