вторник, 1 декември 2015 г.

СПОМЕНИТЕ НА НЕВРОКОПЛУ ДЖЕЛЯЛ БЕЙ: НЕСТИХВАЩАТА МЪКА НА ЗАПАДНА-ТРАКИЯ

СПОМЕНИТЕ НА НЕВРОКОПЛУ ДЖЕЛЯЛ БЕЙ:
НЕСТИХВАЩАТА МЪКА НА ЗАПАДНА-ТРАКИЯ

Дата на изд.: 2000, стр.   278

Неврокоплу Джелял Бей, още като младеж става член на младо-турската партия Иттихад и теракки (Единство и прогрес). Освен това той е член и на секретната служба на османците - Тешкилятъ махсуса (разбирай първоначалния вид на турската разузнавателна служба МИТ).
На 23 март 1914 г. под името Джелял Абидинов е избран за депутат в 17-то Народно събрание от Западна Тракия т.е. Гюмюрджина заедно с още 11 турски представители от новите земи. Още 4 били избрани от "стара България" т.е. Северна България.
Основните теми в книгата са:
- Освобождаване от насилственото покръстване на Помаците. Джелял Бей категорично заявява, че помаците ако не гласуват с мюсюлманските си имена няма да участват в избора. А ако гласуват с мюсюлманските си имена те ще подкрепят мюсюлманките кандидати, които от своя страна са в листата на Либералната партия на Радославов. Така той с приятеля си започват да обикалят помашките села един по един и ги връщат към исляма. Заедно с джемаата прогонват поповете, правят тевбе-и истигфар и произнасят шехадет. Влизат в джамиите които преди това били превърнати в църкви и махат християнските символи.
- В народното събрание Джелял Бей винаги защитава мюсюлманското население и иска от правителството да накаже извършителите на зулуми от българската войска. Това поражда голямо недоволство сред депутатите националисти. Наричат го предател.
- В края на Първата световна война се решава съдбата на победените. Сред победените е Османската империя и България като една от съюзниците. Западна Тракия е под въпрос. Дали ще остане за България или ще бъде дадена на Гърция като една от страните победители. В това отношение Джелял Бей проповядва тезата Западна Тракия, която е 77 % мюсюлмани, чрез референдум сама да избере към коя страна да се присъедини. Или там да се състави нова република. Полага големи усилия за спасяването на Западна Тракия. Основават Тракия Пашаели Джемиети - Комитет за спасяването на Тракия изобщо като цяло защото след известно време гърците започват да окупират дори и сегашните турски тракийски територии.
Басри Зилябид   



  

Няма коментари: