понеделник, 21 декември 2015 г.

ЕДИН МИЛИОН МЮСЮЛМАНИ СИ НЯМАТ ЕДИН ВЕСТНИК

ЕДИН МИЛИОН МЮСЮЛМАНИ СИ НЯМАТ ЕДИН ВЕСТНИК

Басри Зилябид

Всяка група или общност която има собствени възгледи и идеи върху случващото се в света се стреми по всевъзможен начин да ги разпространи в публичното пространство и по този начин да даде превес на идеята си.  Това разпространяване се осъществява чрез издаване на книги и брошури, чрез вестник, списание, радио, телевизия или най-съвременното уеб портали или социални мрежи. 
в-к Мюджаделе (Борба) от едно време!
Мюсюлманите в България си имат една две религиозни списания и няколко часа радио-предаване на културна тематика по турски в БНР. А тази общност има нужда от вътрешно политически, външно политически коментари... Има нужда от стопанска и икономическа информация. Има нужда от култура, история и поезия. Всички тези нужди ние мюсюлманите в България удовлетворяваме чрез немюсюлмански възгледи тиражирани по българските масмедии. За голямо съжаление по всички гореизброени теми ние сме под огромна асимилация и само с едно единствено нещо се опитваме да се съпротивляваме и това е вярата. Елхамдулиллях, че я имаме. Но тази вяра трябва да бъде подпомогната чрез наука и пропаганда. Не е нормално един милион мюсюлмани да си нямат дори един вестник. 
Не знам да ли сте се интересували от тиража на българските  вестници. В интернет попаднах на следната информация за 2011 г. в dw.com: 
- Телеграф - 110 хилядни дневно
- Труд - 60 хиляди
- Стандарт - 40 хиляди
- Дума, Сега, Новинар, Монитор и Земя - около 7 хиляди всеки
- Атака и Дневник по 5 хиляди.
Виждате ли за какво става въпрос. 
Един вестник застъпващ правата на мюсюлманите и ориентиращ мирогледа им е наложителен. Днес аз не виждам някой искрено вярващ бизнесмен да вложи пари в тази кауза. Но приблизително същия ефект може да даде един мощен новинарски сайт с най-различните си рубрики. 
Отправям дуа към Аллах да ни помогне и да ни даде акъл и фирасет за да видим нещата в истинските им изображения. 
Селям ве дуа иле...

Няма коментари: