вторник, 10 февруари 2009 г.

ПРОБЛЕМЪТ С НОВАТА ДЖАМИЯ В СОФИЯ - КОМЕНТАР НА РЕДАКТОРА

ИЛИ КОГА ВДИГНАХМЕ ПЪРВАТА ДЖАМИЯ!
Тези, които следват новините знаят че, през ноември Главният мюфтия Мустафа Хаджи проведе среща с кмета на София Бойко Борисов да съдейства за по-бързото одобряване на проекта ИСЛЯМСКИ ЦЕНТЪР ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА в кв. Малинова долина. Парцелът предназначен за този център е 20 декара в която ще има и джамия. В българските медии се чуват следните новини: Вдигат втора джамия в София. Крайно-националистическата партия Атака намери повод и скочи срещу тази новина казвайки че, няма да позволят българската столица да заприлича на ислямски град . Разбира се че, Атака ще действа според своите възгледи.
Важното за нас е ние как си го обясняваме тази ситуация.
Първо, този въпрос засяга свободата на религията и съвестта.
Второ, въпроса има психологическо измерение.
Българската конституция признава на всеки гражданин свобода на религията и съвестта.
Въпреки това, употребата на тези права става трудно поради използването на националистически партии неучастващи в управлението на страната и на различни граждански организации да създадат напрежение в публичното пространство.
Пример за това е проектът за стоеж на нова джамия в София.
Според Сидеров трябва да се питат живеещите в квартала дали искат джамия или не.
Референдум трябва да се направи, казва той.
На пръв поглед човек си казва има смисъл в това. Но не е така. Религията и свободата на съвестта, или каквито и да било права / свободи, са априори (предварително) дадени. Няма значение дали някои ги искат или не.
Сегашната Баня баши джамия не достига на мюсюлманската общност.
В петъчните молитви хората са изложени на студ през зимата и на слънце през лятото.
Така че вече има нужда от нова джамия. Дори и да нямаше нужда, ако Главно мюфтийство имаше необходимите пари и бе поискало да направи не една а пет джамии, според конституцията, има право на това. Най добър пример за това е
разположената в центъра на София Католическа църква.
Въпреки че почти никой не посещава тази църква я вдигнаха в центъра на българското православие да не говорим за протестантските (евангелски) църкви.
Втората точка която споменахме е психологическото измерение.
Като прочетох новината Вдигат втора джамия в София си зададох следния въпрос:
Кога издигнахме първата джамия?
България бе създадена преди 130 години. И през тези 130 години в София не бе построена втора джамия.
Периодът на княжеството, Царският период, комунистическият период, последните 20 години на демокрацията са минали а българските мюсюлмани, турската общност в България със собствените си финансови средства, не успя да издигне джамия в София.
Хиляди пъти благодарности на нашите деди Османците. Благодарение на Кадъ Сейфуллах Ефенди, който е живял през 15-ти век и построил сегашната джамия, ние можем да се кланяме. Друг е въпросът колко джамии е имало по османско време. Накратко, строителството на джамия в квартал "Малинова долина" за нас ще бъде първата джамия.
Пожелавам успех на заетите с тази длъжност приятели от Главно мюфтийство като представят на българската общественост рационални аргументи и да спечелят тяхното доверие.

Няма коментари: