четвъртък, 26 февруари 2009 г.

Мюфтията се оплака от Столичната община

Йова АПОСТОЛОВА, вестник Труд, 26 Февруари 2009
Столичната община бави издаването на виза за строеж на мюсюлманския образователен център в кв. “Малинова долина”, обяви вчера главният мюфтия Мустафа Хаджи. Плановете са в центъра да се премести Висшият ислямски институт. Документите били подадени в края на ноември, но още нямало отговор от общината. В комплекса ще бъдат изградени общежития за студентите и преподавателите, спортен център и малка джамия.
Главният мюфтия бе категоричен, че молитвеният дом ще е за ползване само от обучаващите се там студенти. “Мюсюлманите ходят на петъчна молитва в джамията в центъра, защото е на удобно място. Не вярвам в петък някой да тръгне към “Малинова долина”, каза Мустафа Хаджи.
Строежът ще бъде финансиран от организацията на мюсюлманските държави Ислямска конференция. “Ние, инш Аллах, смятаме да продължим отношенията си с тях”, каза Мустафа Хаджи.
“Разрешението за строеж на мюсюлмански център в столицата не се бави по политически причини. От партия “Атака” са инициирали проверки на документите за собственост, които текат и в момента. Заради тях се бави разрешението за строителство”, коментира вчера столичният кмет Бойко Борисов.
В момента във Висшия ислямски институт има 80 студенти. След разрастването му плановете са да обучава към 200 студенти. По официална статистика мюсюлманите в страната са около 1 милион. По данни на мюфтийството те са около 1,5 млн. душ

Няма коментари: