четвъртък, 26 февруари 2009 г.

Общината бави разрешителното за строеж, смятат от мюфтийството

Румяна Гочева, вестник Новинар, 26.02.2009
Имами ще стажуват в нова джамия в София
Главното мюфтийство е готово с проекта за изграждането на Културно-образователен и административен център в столичния квартал „Малинова долина”, съобщи вчера главният мюфтия Мустафа Хаджи. Според изготвения проект там ще бъдат построени джамия, библиотека, сграда за Висшия ислямски институт, мъжко и женско общежитие и административни помещения за преподавателите.
Планирано е след като института се сдобие със сграда, ръководството му да кандидатства за акредитация. В момента институтът е регистриран по Закона за вероизповеданията, а ние искаме той да бъде регистриран като висше учебно заведение. В него ще се обучават имами в традиционния ислям.
Те ще могат да практикуват в джамията, която предстои да бъде изградена в близост до ислямския институт. Джамията обаче ще бъде само на един етаж, а не на пет, както беше съобщено преди време, обясни главният секретар на вероизповеданието Хюсеин Хафъзов. На територията на центъра ще бъдат изградени и ведомствени жилища за преподавателите от ислямския институт, предвижда още проекта.
Комплексът ще бъде построен върху имот от 20 дка, който е купен от организацията „Ислямска конференция”, в която членуват около 60 държави. Организацията е дала безвъзмездно 500 000 долара, за да могат мюфтиите у нас да купят земята за религиозния център. Към момента обаче проектът е почти замразен, тъй като духовниците все още се борят за издаването на разрешително за строеж.
Някои партии използват идеята за изграждането на центъра за предизборни цели, смята Хафъзов. Според столичния кмет Бойко Борисов обаче разрешението за издигане на мюсюлманския център не се бави по политически причини. Причината за забавянето всъщност били проверки, инициирани от партия ”Атака”, свързани с коректността на документите.
Готови сме, ако получим разрешение, да започнем строежа веднага, увериха от мюфтийството. Все още обаче не е ясно колко точно ще струва построяването на културно-образователния център. Част от средствата за изграждането на сградите също ще бъдат дадени от „Ислямска конференция”.
Преди по-малко от година идеята за построяването на религиозен ислямски център предизвика вълна от недоволство в квартала и страната. Предложението беше лансирано още през 2001 г. на форум на ислямското вероизповедание. Тогава председателят на Висшия мюсюлмански съвет и настоящ главен мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че софийската джамия е недостатъчна за нуждите на столичните мюсюлмани, част от които са дошли от провинцията, за да могат да работят в столицата. Според статистиката на мюфтийството броят на мюсюлманските храмове в страната е над 1400.

Няма коментари: