събота, 3 януари 2009 г.

Мюсюлманите в Мадан протестираха срещу насилието в Газа


Над 600 души се събраха на мълчалив протест в центъра на Мадан след петъчната молитва в джамията. Към тях се присъединиха и други граждани. В протестна декларация те изразиха възмущение срещу израелската операция в Газа, съобщи БНР. Въпреки студа и снеговалежа се събраха много хора с плакати на български, английски и арабски език: „Ислямът е мир, а не война” и „Спрете войната в Газа”.
Според текста на декларацията в тази война всеки ден умират или биват осакатявани невинни деца на наши братя мюсюлмани и християни. Насочена е огромна военна мощ и изкуствено се насажда омраза, се казва още в документа. Световните правителства трябва да разберат, че борбата срещу тероризма не е равнозначно на това да се избиват милиони мюсюлмани, а че това просто увеличава трагедията и кръвопролитието в района на Близкия Изток. В края на протеста мюсюлманите ще отправят обща молитва за спасение и мир.
Протестиращите са убедени, че това е чиста агресия от страна на Израел. Те смятат, че "правителствата на Олмерт и Буш трябва да престанат да се държат като управители на света и да седнат на масата на преговорите".
В края на протеста беше отправена молитва за спасение и мир. /БЛИЦ

Няма коментари: