петък, 30 януари 2009 г.

Ердоган беше посрещнат като герой в Турция след Давос



Израелския президент Шимон Перес: ние не сме нападащата страна в Газа.
Турския премиер Ердоган: Вие добре знаете да убивате.


Перес разпалено се постара да оправдае израелското нападение в ивицата Газа и с повишен тон и насочен пръст попита Ердоган какво би направил, ако всяка нощ някой изстрелваше ракети срещу Истанбул.
Ердоган се опита да отговори, но беше прекъснат от водещия дискусията американски журналист.
"Г-н Перес, вие сте по-възрастен от мен и гласът ви звучи по-високо. Знам, че повишаването на тона говори за психология на виновността. Като стане въпрос за убиване, вие много добре знаете да убивате," заяви турският министър-председател, след което бе прекъснат от водещия дискусията. Ердоган реагира, че израелският министър-председател е имал 25 минути, а на него са били дадени само 12 минути да говори.
Обръщайки се към участниците, които аплодираха изказването на Перес, в което той защити офанзивата в Ивицата Газа, Ердоган каза: "Престъпление срещу човечеството е да аплодираш онези, които убиват деца, и аз го осъждам." Когато отново бе прекъснат от водещия, турският премиер заяви: "Давос свърши." И напусна залата.
На пресконференция след това Ердоган обясни, че реакцията му не е била към Перес, а към водещия, който не му предоставил достатъчно време, за да довърши изказването си. По повод израелския президент той изтъкна, че Перес "трябва да се научи как да се обръща към премиера на Република Турция". "Шимон Перес не говори с някакъв си вожд на племе", заяви той.

След случката в Давос в Истанбул Ердоган бе посрещнат като герой. Хиляди турци развяваха турски и палестински знамена и скандираха антиизраелски лозунги на летище "Ататюрк" в Истанбул. Някои носеха плакати с надписи "Добре дошъл, завоевателю на Давос!" и "Хора по света, вижте нашия премиер!".

Няма коментари: