петък, 30 януари 2009 г.

ТУРСКИЯТ ПРЕМИЕР: Г-н Перес, Като стане въпрос за убиване, вие много добре знаете да убивате


Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган беше посрещнат като герой в Истанбул, след като напусна демонстративно Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос заради пререкания с израелския президент Шимон Перес. Хиляди турци развяваха турски и палестински знамена и скандираха антиизраелски лозунги на летище "Ататюрк" в Истанбул. Някои носеха плакати с надписи "Добре дошъл, завоевателю на Давос!" и "Хора по света, вижте нашия премиер!".
“За мен Давос е минало”, каза премиерът, слизайки от сцената на форума в Давос. “Те не ми позволиха да говоря”, подчерта той по-късно пред журналисти. Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса стисна ръката на Ердоган, докато той напускаше залата, подминавайки Перес и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Скандалът се разигра в хода на дискусията за мирния процес в Близкия изток, който Бан настоя да бъде спешно “върнат на дневен ред”. Той отправи призив към участниците на форума да направят дарения в помощ на населението на ивицата Газа.

В хода на дебатите Ердоган разкритикува непропорционалната употреба на сила от страна на Израел по време на триседмичната военна офанзива в Газа и призова ислямското движение Хамас, което реално контролира палестинския анклав, да бъде включено в политическия процес за разрешаване на конфликта. След това Муса призова Израел да приеме арабското предложение за мир от 2002 г. и също осъди действията на Израел в ивицата Газа. Тогава израелският президент Шимон Перес се впусна в дълга реч, като се постара да оправдае израелското нападение в Газа, и с повишен тон и насочен пръст попита Ердоган какво би направил, ако всяка нощ някой изстрелваше ракети срещу Истанбул.

В края на дискусиите Ердоган се опита да отговори, но беше прекъснат от модератора. “Президентът Перес говори 25 минути, а аз имах само половината от това време”, възнегодува Ердоган и напусна конферентната зала.
При пристигането си в Истанбул премиерът съобщи, че Перес му се е обадил по телефона и се е извинил за начина, по който е говорил.


Няма коментари: